Filteren op

De psychologische betekenis van bruin

Omdat we bruin ook regelmatig in de natuur tegenkomen, worden de volgende begrippen vaak met bruin geassocieerd: betrouwbaarheid, vriendelijkheid, gezondheid, doorzettingsvermogen en verbondenheid met de aarde.

Toch zien we bruin in het bedrijfsleven veel minder vaak dan grijs of blauw. Bruin met groen geldt als een combinatie die staat voor een sterke verbondenheid met de natuur. Een olijfgroen pak, een beige overhemd en een kastanjebruine stropdas is een voorbeeld van een zeer geslaagde combinatie.

Bruine stropdassen, wijnrood en bordeaux

Wijnrode en bordeaux kleurige stropdassen zijn geschikt voor de herengarderobe. Ze zijn geschikt bij veel gelegenheden en zijn goed te combineren met witte en blauwe overhemden. Daarom wordt de stropdas met de kleur bordeaux het meest verkocht. Bruine stropdassen zijn geschikt bij een bruin pak. Oorspronkelijk werd de Bruine stropdas alleen gedragen tijdens het weekend. Maar het kan vandaag de dag ook op kantoor. Een stropdas met bruin en blauw staat zeer goed met strepen of opdruk.

Bruine stropdassen

Wijnrood, bordeau of Marsala

Elk jaar komt er een compleet nieuwe kleurentint op de markt en breekt daarmee de modewereld open. Dit jaar is het een donker, chique en krachtig wijnrood of bordeau, dat de Amerikaanse firma Pantone onder het weinigzeggende nummer 18-1438 als benaming voert en met de veel welluidendere naam Marsala op de markt brengt.

Laten zien 1-48 van 138 Artikelen

Kleurschakeringen van bruin

Geel, magenta, zwart en geel zijn de uitgangskleuren van bruin. Het bruin wordt donkerder als er meer zwart wordt toegevoegd. Wordt er wit toegevoegd, dan ontstaan er zandkleurige tinten, zoals beige en kaki. Houdt u van deze kleuren, kijk dan vooral eens in onze rubriek Beige stropdassen. Het bruin wordt wat roodachtig als er meer rood wordt toegevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mahonie of roestbruin. Wordt er nog meer rood toegevoegd, dan ontstaan er kleuren als bordeaux en kastanjerood. Kijk voor een bordeauxrode stropdas in onze categorie Bordeauxrode stropdassen. Door geel toe te voegen krijgen we lichtere, zonnige tinten zoals brons en geelbruin.

Wie een langere stropdas nodig heeft, vindt deze in onze rubriek Extra lange stropdassen. Doorgaans geldt dat mannen die langer zijn dan 1.80 m het best een langere stropdas kunnen dragen. Dat gaat ook op als u een wat grotere nekomvang hebt. Kies ook een XXL stropdas als u een dubbele knoop zoals de dubbele windsorknoop wilt maken.

Kleurencombinaties met de bruine stropdas

Net als voor andere kleuren geldt ook voor bruin dat de lichtere tinten het meest geschikt zijn voor de warmere seizoenen. Denk hierbij aan beige, lichtbruin of kaki. De donkerdere bruintinten, zoals kastanjebruin of mokka zijn de betere keuze voor de koudere maanden. Kiest u in de herfst voor een bruine stropdas, ga dan voor bruin met een groter percentage rood, zoals roestbruin.

Bij het combineren met pak en overhemd geldt de volgende richtlijn: neem geen grijs of diepzwart. Een pak in marineblauw, beige, bruin of olijf is in dit geval een betere keuze.