op 25.05.2012 02:36 , Klicks: 6245

Pochettes

Pochettes zijn weer in de mode. De vaak aangeduid als ouderwetse gentleman doekjes sieren vandaag weer menige borstzak. Steeds meer mannen laten in de geest van de mode een bijpassende decoratieve pochette zien en weten op harmonieuze wijze de pochette te combineren met hun kleding.

De pochette werd meestal gedragen bij speciale gelegenheden eerder in combinatie met een donker pak en wit overhemd, het is nu zelfs te zien tijdens een keurig net weekend. De Pochette, cavalier doek of zakdoek genoemd, was eerst een niesdoekje, die de mannen in hun borstzak droegen. In de moderne tijd wordt de pochette alleen gebruikt voor decoratie, zo ja dan worden alleen de brillenglazen daarmee schoongemaakt.

Vaak wordt de pochette in catalogi helemaal niet vermeld of slechts kort vermeld, omdat het niet langer gezien wordt als iets van deze tijd. Echter, dit is dus niet waar, want de pochette geeft nog steeds een finshing touch bij een gentleman. Vooral in de afgelopen twee jaar is waargenomen dat de pochette weer aan terrein wint. In pricipe hoort de pochette zonder meer bij een pak of jasje.

Zeker gaat dit op wanneer de man geen stropdas draagt. Niet van belang is of het jasje bij een gewone broek gedragen wordt. Vandaar dat modebewuste heren deze accesoire ook mooi kunnen combineren met een slank jasje en jeans. Het materiaal van pochettes is heel anders. Ze zijn gemaakt van katoen, zijde of fijne microvezels.

Net als voorheen, wordt het witte doekje van linnen gemaakt, wat goed past bij ceremonies en een zaken pak. Effen kleur of patroon zijden pochettes van zijde zijn er om te dragen bij een net pak of blazer terwijl bij een geruit pak alleen kleurrijke pochettes van microvezels of pure zijde worden gebruikt.

Het lijnenpatroon en kleuren van de pochettes zijn identiek als bij de overhemden en stropdassen. Bij de effen kleuren pochettes gaat het vooral om lichtblauw, roze, paars, grasgroen, marineblauw, vuurrood en bordeauxrood.

Bij het ontwerp overheersen Paisley, stippen, bloemen en plaids plus vooral bloemmotieven. Hoe meer onopvallende de kleuren zijn destemeer netter en formeler de pochettes zijn.

Mannen die zich niet toevertouwen een pochette te dragen hebben juist veel blase om het wel te kiezen. Zij vragen zich af hoe dit onderdeel op de gehele garderobe moet worden afgestemd en of het eerder bij het overhemd moet passen dan bij de stropdas.

Moet ik ook op het pak letten? Het antwoord op al deze vragen is zowel gemakkelijk als moeilijk, want de pochette moet bij alle delen passen. Naast het pak moet ook rekening worden gehouden met de broek, schoenen en kousen.

Bij het combineren moet men letten op de volgorde van groot naar klein. Omdat de pochette het kleinst is in de samenstelling van pak, overhemd en stropdas, dat pas als laatste kiezen. Het volgende voorbeeld illustreert dit. Bij een donker pak met witte strepen hoort een fel blauw overhemd. Daarbij een donkdrblauwe stropdas met smalle wijnrode strepen, donkerblauwe sokken en zwarte schoenen.

Een pochette wat overal hierbij zou passen is een wijnrode pochette met kleine blauwe stippen. Dat wijnrood van de pochette combineert met de wijnrode strepen op de stropdas, het blauw in de stippen komt overeen met het blauwe overhemd, de stropdas en kousen.

Erg dapper ben je als je het jasje of de blazer met een broek ook in een andere kleuren combinatie gebruikt en vervolgens de stropdas aan te passen aan de kousen. Dit kan er zo uitzien: linnen jasje in olijfgroen, plaid shirt in wit en roze, geel- roze stropdas met kleine puntjes, katoenen broek in zand kleur, wijnrode kousen , bruine suede schoenen.

Stemt dit overeen dan een effen bordeauxrode pochette erbij doen. Om te combineren heeft u toch wel Fingerspitzengefühl nodig. Meestal denkt de man eerder aan het overhemd en de stropdas om vervolgens de pochette kiezen in dezelfde kleur als de stropdas of iets waar dezelfde kleur nog een keer in voorkomt.

 

Voor meer interessante artikelen