op 23.05.2012 14:55 , Klicks: 2020

Wie elke dag een stropodas draagt , is minder ziek

 
Stropdasgebruikers leven gezonder - althans dat is het resultaat van een enquête uit mei 2009. 103 voorbijgangers werden geïnterviewd van varierend  van 17- 80 jaar.

Het resultaat: mannen die aangaven dagelijks een ​​stropdas te dragen sinds het begin van die periode hadden een gemiddelde van slechts 2,27 dagen afwezigheidsquota  wegens ziekte. Bij de vermeede stropdashaters was de vergelijkende waarde maar liefst 4,75 dagen - meer dan het dubbele.

Waar komt dit resultaat vandaan?
Letten stropdasdragers meer op hun gezondheid, of heeft de stropdas een beschermende functie?

In het oude Rome was een aan een stropdas verwant kledingstuk - de "Focale" vooral bij ouderen en zieken erg populair.
Redenaars als Cicero gebruikten het om de stem en de keel te beschermen.
Een interessante verband: iemand die ​​een stropdas draagt, heeft iets te zeggen.
Ook als accessoire van dichters en denkers was het smalle stukje stof, dat een vergelijkbare afmeting had van 1,50 meter lengte net als onze stropdas, niet meer weg te denken - en niet altijd onomstreden.
Dus de grote Martial schreef over de Focale: "Wie reciteert met een wollen sjaal om zijn nek en keel, laat zien dat hij niet kan praten en niet zijn mond kan houden".

De beschermende Focale maakte al snel deel uit van het traditionele uniform van Romeinse legionairs.
In het oude China werd een stropdas gebruikt als een nek beschermer, zoals blijkt uit archeologische vondsten.
Een 7000 man sterk leger van Terakottasoldaten liet de God Keizer Huang Ti in het graf een das meegeven - allen droegen dassen - of iets dergelijks zoals de dag van vandaag de moderne stropdas.
Ook in Europa had de bescherming van de nek traditie: de middeleeuwse ridder beschermde de hals met een kraag, dit was de enigste zwakke plek bij een aanval wat onder de zware bepantsering overbleef.
 

Zelfs als sommige de stropdas van heden omschrijven als "zakenuitrusting van de man," zulke zware gevechten komen vandaag de dag waarschijnlijk  minder voor.
Maar beschermend is het nog steeds: Wie ​​een stropdas draagt houdt de kraag gesloten. Aldus wordt de hals minder bestreken door koude lucht.
Daarnaast besteden regelmatige stropdas gebruikers meer aandacht aan hun uiterlijk en zijn dan ook meestal meer in het shirt met lange mouwen onderweg  als in een licht T-shirt. Daarom is dit onschadelijk stukje doek de opmerkelijke kruisvaarder tegen allerlei soorten verkoudheid.

Waar licht is zijn natuurlijk ook schaduwen. Een Amerikaanse studie waarschuwt voor schade aan de ogen bij te strak gestropte stropdassen.
Reeds na drie minuten stijgt de intra-oculaire druk tot 20%, voornamelijk als gevolg van te grote spanning op de nek aderen. Dit is vooral te wijten aan een verstoorde uitstroom van het zogeheten kamerwater van het oog.

Daarnaast zijn stropdassen al gebruikt als moordwapen, zoals de beroemde "stropdasmoord in de Taunus" in 1993.
Vooral veiligheidsdiensten zweren bij clip-stropdassen want dan is het niet mogelijk de drager te wurgen, want als men aan de das trekt schiet hij los in plaats van dat hij samentrekt.

Die nachtmerrie scenario's hoeven de stijlbewuste man van vandaag echter niet afschrikken.
Alleen al om estetische redenen moet de stropdas strak om de kraag zitten , maar dit betekent niet afknijpend.
De slechte gewoonte het veel te enge hemd onder de stropdas open te laten hangen behoort ook tot het rijk van de modieuze slechte smaak – gun uzelf een nieuw hemd als het oude te eng geworden is.
Met een business shirt in het wit of licht blauw zit u nooit verkeerd.
Mensen die echt durven kunnen ook rustig toevlucht zoeken bij licht roze designs of  subtiele strepen.
Maar helemaal perfect smaakvolle zakelijke kleding is natuurlijk alleen mooi wanneer het wordt bekroond met de juiste stropdas.

Vooral in het bedrijfsleven zijn tijdloze strepen nog steeds in de mode.
In Europa lopen deze traditionele strepen van linksonder naar rechtsboven - vergelijkbaar met de beurskoersen.
Waarom juist in de Verenigde Staten het omgekeerde patroon gangbaar is da´s moeilijk te verklaren.

Bij elke stijl past wel wat.
Het sortiment strekt zich uit van clubstropdassen en traditionele Britse regimentals tot aan de moderne Italiaanse streep patronen die ook bij een designpak schitterend passen.
Dus doe iets voor uw gezondheid - draag een stropdas!

Andere interessante onderwerpen:
Trends in mannen mode 2011