op 25.01.2011 17:51 , Klicks: 2394

Elegantie of ingetogenheid?

Elegantie of ingetogenheid?

In modebladen en op websites gaat het zo mondiaal toe dat je er gewoon duizelig van wordt. Steeds wordt daar reklame gemaakt voor 'klassiek Brits' en 'Italiaanse elgantie'.

Wat is er van deze termen overgebleven?  In het algemeen kan men concluderen dat de officiele mannenmode vooral wordt beïnvloed door twee stromingen. Overigens is een strikte indeling wat bij een bepaalde modestijl behoort moeilijk aan te geven. De Engelsen staan vooral bekend als zijnde: subtiel, elegant en een beetje conservatief.

Engelse pakken zijn meestal gemaakt van oerdegelijk materiaal maar hebben in de schouders weinig vulling. Zij worden van achteren gewoonlijk uitgevoerd met twee gleuven. Meestal wordt het kledingstuk zeer strak afgesneden naar gelang de vorm van je lichaam met wat nadruk op het borstgedeelte. Alleen drieknoops jassen hebben een split, broekomslagen zijn eerder een uitzondering.Het eindresultaat is klassiek conservatief, maar wel stijlvol.

Dit soort pakken wordt graag gecombineerd met een vest. De klassieke kraag van de conservatieve Britse stijl is de witte Kent kraag. Maar ook meer exotische modellen zoals Eton of zelfs Picadelly slaan hier een zeer goed figuur mee. De eerstgenoemde heeft afgeronde hoeken terwijl de laatsgenoemde de diepliggende hoeken met een kleine kraagpin achter de stropdas bij elkaar houdt. Het is van belang de juiste stropdas uit te kiezen. Brede strepen behoren nog steeds tot de klassiekers hier.

Vooral de klassieke regimentsstropdassen zijn nog steeds geliefd hier. In het bijzonder de wat saaiere materialen zoals Mogadorzijde of Ierse popeline. Men kan niet veel verkeerd doen door te kiezen voor een donkerrode of donkerblauwe stropdas. Een stropdas knopen doe je met een dubbele knop, of als de knoop te dik wordt op de Picadillykraag, met de enkelvoudige Windsorknoop.

Het onbetwiste centrum van de mode is nog steeds Saville Row in Londen, waar een enorme concentratie is van Herenmode-ateliers. Al vanaf ongeveer het jaar 1800 werd hier, in het stadseel Westminster, modegeschiedenis geschreven. Vermoedelijk als gevolg van ongunstige weersomstandigheden daar op de Britse Eilanden zijn Jackettmaterialen uit tweed en corduroy ontstaan. Ze zijn echter meer geschikt voor recreatief gebruik en dan wel graag met wat kleurrijkere

items zoals Clubstropdassen of Sjaals. Van totaal andere komaf is de Italiaanse stijl. sleutelwoorden zijn warmbloedig, geluk en modebewust, zoals dat tenminste gezegd wordt van hen. Het pak is niet ingesteld, maar elegant en individueel.

De schouders worden opgevuld en zijn een beetje hoekig, het nauwsluitende ontwerp benadrukt de heup. Niet alleen het model maar ook het materiaal kan eenvoudiger. Italiaanse zomer kostuums zijn vaak gemaakt van zeer dunne wollen stoffen of zelfs zijde.

Voor hemdenkragen is naast de Kent-kraag maar al te vaak ook de Haaienkraag te zien. De kleur van het hemd mag gerust licht paars, blauw of roze zijn. Bij stropdassen is men vrijer in keus dan bij de Engelse modestijl, vaak smalle strepen worden gebruikt vaak ook in meerdere kleuren.

Maar ook effen gekleurde stropdassen doen het goed, vooral bij feestelijke gelegenheden. Hip is de vierspanknoop.
De diverse modestijlen zijn echter nu geen absolute tegenpolen meer.  In tegenstelling tot vroeger heeft men nu meer mogelijkheden.

Als je zin hebt om een Italiaanse stropdas met Italiaanse strepen bij een klassiek pak te gaan dragen: waarom niet?


Meer interssante Blogartikelen


Trends in mannen mode 2011