op 25.01.2011 17:51 , Klicks: 5233

De Smoking

Geschiedenis van het kledingbedrijf deel 2

Nadat we de laatste tijd intensief gericht waren op het toppunt van mannelijke elegantie, zullen we onze aandacht dit keer verleggen naar zijn kleine broer, de smoking.

 
Net als bij het nette pak was de achtergrond eerder een praktische reden.
In 1860 maakte de traditionele Londense kleermaker Henry Poole een net pak met een sjaalkraag voor de toenmalige prins van Wales.
Het moest in de eerste instantie comfortabeler zijn dan een smoking. Tot ieders grote verbazing bleek het minder formeel over te komen dan het dominante witte dassen pas.


In veel gevallen, waarbij het nette pak onmisbaar is, wordt in plaats daarvan nu een smoking gedragen.Helaas, soms zelfs op de bruiloft 's morgens.
Daar is hij echter een niet modieus item, omdat de smoking nu eenmaal avondkleding is en niet mag worden gedragen voor het donker wordt. 
De kleur van de smoking is klassiek zwart of nachtblauw. 
Een beetje minder formeel zijn, verder identieke, witte of ecrukleurige gesneden smokings.
Zoals te zien is in Amerika op de typische black-tie feesten gewoonlijk witte Dinnerjacketts, je draagt ​​ze in Europa meestal buiten in de open lucht. 
Aan boord van een schip bijvoorbeeld, is deze regel ruim interpreteerbaar, zodat het  goed past bij een diner samen met de kapitein van het schip..


De klassieke smoking jas heeft een sjaalkraag in plaats van schuine revers.
Echter, veel moderne varianten hebben in plaats daarvan hoekige omslagen.
Samen zijn deze kragen gemaakt van glanzend satijn of zijde zo glanzend en afscheiden van de stof op het zwarte pak. De jas heeft meestal twee zijsplitten.
Ook hier sieren zijdegalones de broek - maar met een strip niet met twee zoals bij een pak.
De broek zonder mouwen heeft meestal of wel een elastieke band of wordt gedragen met bretels. Alleen in zeer recente modellen zitten soms riemlussen.

 

Over het juiste shirt lopen de meningen uiteen.
Fervente voorstanders van vleugelkragen worden ook vergeleken met warmbloedige puristen die de omslagkraag willen en vinden dat deze voorbehouden moet blijven voor het kostuum.
Zonder hier een voorkeurspositie in te nemen, de klassieke versie was eerst de omslagkraag, de moderne versie is de vleugelkraag.
Iets meer dan de helft van de smokinghemden op de markt heeft een dergelijke vleugelkraag.


Als het om een manchet gaat moet u in elk geval kiezen voor een dubbele manchet met bijbehorende manchetknopen.
Het stijve voorhemd geplooid of geribbeld komt echter al verouderd over.
Belangrijk is de verborgen knopenrij wanneer u juist een, nu steeds moeilijker te vinden, knooploos hemd prefereerd – wat met grote Studs- knopen wordt gesloten.
De kleur is wit. Uitzonderlijk is echter nog steeds lichte crème- of ecru-kleur.

Bij een smoking hoort een zwarte vlinderstrik.
Elegant en kant en klaar gebonden, in tegenstelling tot het colbert is een kant en klare gebonden vlinderstrik geen probleem. 
Daarbij siert een wit pochet (of ecru, als u heeft gekozen voor die kleur).
In tegenstelling tot het pak, mag u bij een smoking wel een polshorloge dragen. Kies voor een gouden of zilveren horloge met een zwart lederen band.

De juiste schoen bij een smoking is een Oxfordschoen.
Een lakschoen met gesloten vetersluiting is ook erg elegant.

Daar komt nu een soort van sjaal: de buikband.
Nee,  hij moet ondersteuning geven, geen buikpijn veroorzaken.
Integendeel, de Indiase naam betekent "Karma Band" , dat is de gebruikelijke Hindu-sjerp voor hoogwaardigheidsbekleders. 
De geplooide zijde buikband is een riem die wordt gedragen rond de taille en heeft betrekking op het bedekken van de broek.
De plooien hebben een praktisch doel: omdat de broek oorspronkelijk geen zakken had, zou je mooi opera tickets erin kunnen stoppen.
Daarom wordt de buikband altijd gedragen met de plooien naar boven.

 

In plaats van de band is een vest ook mogelijk. 
Het moet dan eigenlijk in dit geval wel zwart zijn en een eigen kraag hebben.
Bij een tweedelige smoking hoeft die de keuze niet gemaakt te worden: beide stukken kunnen dan worden weggelaten omdat de jas dichtblijft.

 

Tot zover de klassieke smoking.
Maar als je rondkijkt op recepties of een opera première dan zul je merken dat nergens anders de starre dresscode zo sterk het individualisme heeft weg-gedrukt.
Juist jongeren combineren een gekleurde vlinderdas en buikband met een bijpassend pochet.
En in toenemende mate kun je glanzend satijnen vesten zonder kraag zien,
meestal in dezelfde kleur als de vlinderstrik.
Modebewuste mensen dragen in plaats van een klein strikje liever een zwarte smalle stropdas.
Extravagant maar opvallend  elegant is de combinatie van een stropdas in het rood of blauw samen met de bijbehorend pochet.

By the way: In de Engels sprekende wereld heet de smoking Dinnerjackett.
Het "echte" smoking jasje is een soort van rokersjasje met sjaal en kraag, gemaakt van fluweel of zijde. Voorheen droegen ze dat als ze ​​in de salon in gingen omdat het pak niet naar rook mocht stinken.
 
De volgende blog posts zullen ook interessant voor u zijn...
 
Trends in mannen mode 2011