op 22.05.2012 00:17 , Klicks: 1652

Schoenen voor elke gelegenheid

Op grote voet

De doorgewinterde zakenman had alles goed gedaan.
Zijn drie-delig pak in donker antraciet was perfect, een helder wit business shirt versierd met luxe manchetknopenin de vorm van vlijmscherpe dubbele manchetten.
De stropdas: een klassieke gestreepte droomdas in donker bordeauxrood gebonden en wel, natuurlijk met een dubbele Windsorknoop, het leek wel afgeneten met een  waterpas.
De sokken waren nauwelijks zichtbaar in donker antraciet. 
De personificatie van de klassieke herenmode - ware niet de schoenen. 
De pechvogel, je zou het nauwelijks verwachten een dure Tassel-Loafeschoenversierd met een weefpatroon. Bovendien had het beste een poetsbeurt kunnen gebruiken..
 


Zelfs mensen die normaliter best veel aandacht besteden aan hun uiterlijk letten daar nauwelijks op dat ook schoenen onderdeel van het geheel uitmaken.
Er schuilt wat betreft schoenen best een valkuil.
 
En niet alleen omdat bij dure pakken vaak goedkope schoenen worden gedragen, niets tegen een goedkope schoen wanneer hij maar goed bijpassend en goed afgewerkt is.
Juist omdat menige schoen helemaal niet bijpassend is.
Het gaat niet om sport of outdoor schoenen.
In uw vrije tijd kast hebben beide zeker hun plaats. 
Maar bij een zakelijk pak, zou je er goed aan doen om liever vast te houden aan donkere lederen schoenen.
Een paar schoen-modellen kunnen nu worden beschouwd als klassiekers.
De voorschriften  wanneer precies een schoen bijpassend is zijn niet meer zo strikt als vroeger.
Een goede schoen dealer-keten heeft dus bijvoorbeeld op dit moment geen enkele schoen met een vetersluiting in het assortiment. Niettemin blijf bepaalde combinaties vermijden.


De Oxfordschoen is zo'n klassieker. Voorheen was hij de enige juiste schoen bij een formeel zakelijk pak. Oxford heeft een relatief gladde snede, een gesloten vetersluiting en een soort opgezette kap op de voorkant.
U ziet er met  een Oxfordschoen nog steeds goed uit als je deze bij een donker pak draagt.
In de tussentijd kun je met een goed geweten voor de Derby of de Brogue kiezen  zonder schending van de etiketten. Slechts bij een smoking is de Oxford nog steeds min of meer verplicht, als je tenminste liever aan lederen schoenen met verhoogde hakken de voorkeur geeft

Niet zo korrekt, de Brogue. Hij valt op door zijn gaatjes patroon.
De huidige, zuiver decoratieve gaatjes, werden vroeger gebruikt om het water beter te kunnen afvoeren. De Brogue staat bekend als zeer sportief
Onze schoengewoonten zijn echter veranderd in de loop der tijd, dus u slaat nu bij een meer formele outfit toch een goed figuur.
Gemaakt is een Oxford als een vleugeltip, met in het midden een soort puntmuts.


De Plain Derby is op dit moment gelijk aan de Oxford.
Dit is opmerkelijk, de gladde, onopgesmukte open veterschoen stond oorspronkelijk bekend als minder formeel dan de doordeweekse schoen.
Bovendien zit hij comfortabel. 
Kiest u een Derby met een leren zool bij een pak, rubberen zolen zijn bij nat winterweer de beste keus. 
Het feit dat sommige fabrikanten nu zulke schoenen voorzien van sport-stiksels en vleugeldelen, om zo een vervaging van de grenzen van sportschoenen teweeg te brengen, kan een waardig debat ontlokken.


De minst formele schoen is de klassieke mannen Loafer.
Als Pennyloafer met voorflap of kwastjes als decoratieve ornamenten, is hij een ideale metgezel voor outdoor-activiteiten van allerlei soort. Ook bij de Business-Casuals is hij niet meer weg te denken. Hij moet echter niet ´s avonds en niet bij een pak worden gedragen.
 

Populair is ook de Monkstrap.
Afgewerkt als een Derby, maar in plaats van veters heeft het een riem met een gesp of twee. Hij lijkt een beetje hoger en in zwart leer zelfs relatief verfijnd. 
Ook kan de Monk in het algemeen niet meer worden genegeerd bij een pak. 
Belangrijk bij al deze type schoenen is dat ze regelmatig gereinigd en goed onderhouden worden.
Bovendien moeten ze dezelfde kleur als de riem hebben.
Strik niet alleen uw veters, maar zorg voor het geheel zoals daar zijn schoenen, riemen, manchetknopen en bijpassende zakenstropdas.
 
Want, zoals eens de bekende legende in mode kringen Honore de Balzac zei: ". Aan de schoenen kun je zien met wie je te maken hebt.“

De volgende blog posts zijn misschien ook iets voor u…

De stropdas bij het eten