op 25.01.2011 17:51 , Klicks: 3263

Heren vlinderstropdassen

De stropdasvlinders zijn verre van achterhaald. Als we in de winkelstraten rondkijken zien we een enorme diversiteit aan stropdassen in alle maten en kleuren. Zakelijk gestreept en stippen all-over motieven worden afgewisseld met paisleys, effen kleuren of zelfs vreselijke smakeloze grote motieven.

Maar zo nu en dan trekt de drager onze aandacht naar zich toe. Want in plaats van een klassieke stropdas is hij dan versierd met een subtiel vlinderdasje.

Uit de tijd van Lavallière, in de 17e Eeuw ontstaan, heeft dit vlinderdasje ingeboet aan populariteit. Alleen in de klassieke avondmode heeft het nog zijn vaste plek. Daarbij komt ook nog dat dit traditionele kledingstuk ongetwijfeld nog elegant is. Veel grote namen uit de geschiedenis droegen dit vlinderdasje. Te noemen zijn de staatsman Winston Churchill, de architect en kunstenaar Le Corbusier, Fast-foodoprichter Colonel Sanders of de met zijn James Bond romans beroemd geworden Ian Fleming (welke James Bond ook aan een vlinderstrikje de voorkeur gaf) juist onconventionele mensen hadden – en hebben juist wat meer over voor het strikje.

Want gedragen bij een normaal pak komt het speelser en individualistischer over dan bij een stropdas, ook wordt het meer met gevoel voor humor in verband gebracht. Maar ijzige analisten zoals de beursgoeroe Andre Kostolany dragen de vlinderdas, en vele ingenieurs en chemici behoren tot de aanhangers van de vlinderdas.
Omdat een goed gebonden vlinderdas echt niet stoort bij het werken, bovendien het komt echt niet in een of andere machine.
Zelfs journalisten en wetenschappers worden vaak gezien met deze nekmode.

Na een paar fundamentele debatten is de witte vlinderstrik ook officieel erkend in de rechtbank als het witte kleed en is dus van gelijke rang te beschouwen als een mogelijk onderdeel van het officiële kostuum. Er was eens 'n reservaat waar de vlinderdas nooit door de stropdas bedreigd werd. Tijdens de klassieke avondgarderobe doet de vlinderdas voor niets en niemand onder.

Bij de smoking is het klassiek zwart. Maar intussen zijn andere kleuren al lang geen taboe meer. wanneer ze tenminste passen bij de pochet en de riem. Draag geen bonte vlinderdas op een galabal. Niet voor niets heten ze dan ook eendagsvlieg. De vlinderstrik wordt normaliter gemaakt van zijde of zou er op zijn minst op moeten lijken.

De enigste uitzondering is dat de juiste vlinderdas bij het pak niet van zijde is maar van Katoen pique. Vanwege de aard van de stof past het perfect bij het pique shirt en gelijksoortig vest. Wilt u helemaal opvallen op deze avond dan combineert u het met een zwarte strik dan heb je een zogenaamd fashion faux pas wat normaal gesproken alleen de kelner draagt.

Bij een zelf gestrikte vlinderdas moeten de vleugels van de das onder het gezicht precies in het midden zitten. Als een vleugel wat breder is dan de andere heeft dit al snel iets lachwekkends. Per slot van rekening wil men graag iets netjes om je nek dragen en niet een grote propeller! Mocht u het omdoen te omslachtig vinden dan is er inmiddels in de handel een grote keus aan klant en klaar vlinderdassen.

Wat het ook wordt, bont, zwart of een effen kleur vergeet u de pochetten en mogelijk ook de manchetknopen niet. Onderscheidt u van de massa en laat ietwat persoonlijks zien. Waarom niet een vlinderstrik?


Andere interessante blog posts op onze blog Stropdassen
Toiletkoffer of reis tandenborstel?
Elegantie of ingetogenheid?
Stropdas en shirt