op 25.01.2011 17:51 , Klicks: 1582

Stropdas onder de kerstboom

"Ik begrijp hem niet. Twintig jaar lang geef ik je geruite stropdassen kado en opeens vindt je ze niet meer mooi (de reactie van een gefrustreerde vrouw)”.


Kerstmis, een tijd van bezinning. Kaarsen, kerstbomen, glühwein. En al lange tijd niet alleen een feest van de liefde, maar ook vooral van cadeaus. Er zijn dingen die steeds opnieuw worden gegeven. Een goed boek bijvoorbeeld. Theater tickets. Of iets klassieks: een stropdas.

Een pan-Europees onderzoek komt nu met een aantal verrassende conclusies. Een shopping portaal had gevraagd, "Wat wil je NIET vinden onder de kerstboom?" Het antwoord was duidelijk: 42% van de respondenten wil niet dat het een stropdas is. Ook impopulaire kados zijn gewoon ordinair speelgoed of geld. Waarom is het geven van een stropdas voor zo impopulair?

Nou, op het eerste gezicht heerst er een afkeer hiervan. Het grootste probleem: sommige geschonken stropdassen zijn niet per se wat men wil om dat om je nek te hangen. Men geeft liever iets kado wat men zelf ook mooi vindt. Wat zakgeld betreft kunnen kinderen en jongeren dit wel betalen maar in de klerenkast stapelen de stropdassen zich op met een stripfiguren of motorfietsen.
Wat geeft je een muzikant? Inderdaad, een stropdas met een instrument als motief.
Sommigen geven zelfs een das met hun eigen foto erop. En hele volksstammen
van kinderen schilderen hun eigen vader op de das.
Dat alles is natuurlijk goed bedoeld maar wanneer draag je nu een van deze kunstwerken?
Dat is precies het probleem. Het is niet zo dat men geen stropdas wil krijgen maar geen onbruikbare stropdas.
Een smaakvolle klassieke gestreepte stropdas kan een uitstekend cadeau zijn.
Een oud spreekwoord luidt: De worm moet de vis smaken, niet de visser. 
Dus probeer de ontvanger in te schatten. Welke stropdas draagt ​​hij normaal gesproken? 
Met een soortgelijk modieus exemplaar zul je niet snel in de fout gaan. 
Heb je hem nog nooit gezien met een stropdas, dan rijst de vraag of het niet beter zou zijn om een leuk shirt of een goed boek te geven.

Bij het kiezen van een stropdas als geschenk geldt: minder is beter (ja, deze basisregel van de herenmode geldt eigenlijk overal). Want, zoals het stond geschreven in een brochure uit 1912, "Als een vrouw een stropdas voor de geliefde echtgenoot, broer, vriend, verloofde, neef uitkiest, kunnen zij kiezen voor een te intense nuance, de kleuren een beetje te fel."
 
 
Zelfs de mannelijke stropdaskoper vervalt vaak in deze fout.
De gulle gever wil een opvallende stropdas maar de ontvanger wil eerder een zakenstropdas die bij zijn pak past.
 
Dus hier is de tijdloze, universele regel dat als je wilt dat een geschenk  een succes wordt: koop een eenvoudiger exemplaar dan wat je eigenlijk wil gaan kiezen. Subtiele patronen, gedempte kleuren. Een discrete mannenstropdas die je kunt dragen op kantoor. En je zult zien dat een stropdas een goed kerstcadeau is. Het moet wel de juiste zijn.

By the way, in Groot-Brittannië, waar de stropdassen meer conservatief zijn, bestaat dit probleem niet echt.

Lees verder .. in onze fashion blog