op 25.01.2011 17:51 , Klicks: 1626

Modieuze Rebellie

Anders dan andere ...

De klassieke mannenmode leeft van overeenkomsten.
 
Het klassieke donkergrijze pak blijft er zo elegant op maat uitzien, omdat hij gewoon los van alle mode trends en veranderingen er eenvoudigweg blijft uitziet als een klassiek pak en in een perfecte pasvorm.
 
Het is natuurlijk belangrijk in gedachten te houden dat die zeer klassieke regels juist alleen de klant betreffen. 
De snit van een pak wordt niet bepaald door modetrends, maar door de lichaamsbouw, lichaamsgewicht en de eigen stijl van de drager. 
Aangezien deze aanpassingen van alle tijden zijn, kunnen veranderingen in de formele mannenmode op zich best klein te noemen zijn. 
Een pak in het donkergrijs, met of zonder strepen, natuurlijk, met een bijpassend vest.
Een wit overhemd met een gestreepte Britse stropdas en hup klaar is Kees.
 
Eenieder die zich houdt aan de ongeschreven regels komt misschien een beetje conservatief over, soms misschien zelfs een beetje oudbollig, maar nog steeds stijlvol en goed gekleed.
Nu, de echte uitdaging is echter gericht op het op maat maken aan de hand van de moderegels.
Menig trendwatcher laat het pochet niet passen bij zijn stropdas maar bij zijn kousen, een opmerkelijk modieuze prestatie, als men daarin tenminste slaagt.
Sommige mensen slagen erin om tot vijf verschillende dessins door elkaar te gebruiken, zonder eruit te zien als een lappendeken. 
Wat deze voorbeelden laten zien is maar een ding: de moderegels zijn slechts richtlijnen om er modieus uit te zien. 
Wie heeft ooit die stijl geïnternaliseerd heeft, kan het zich veroorloven daarvan af ​​te wijken. Maar dat moet worden geleerd. Een aantal mode-iconen zegt ons dat regels er zijn om er van af te wijken.
Zo dragen bijvoorbeeld vele Savile Row dragers en soortgelijke puur op maat gemaakte dragers hun buitenste knopen van haar jas open, niet om meer bewegingsvrijheid te hebben, maar om te laten zien dat men een op maat gesneden pak aan heeft, mijn mouwknoppen hebben doorgenaaide knoopsgaten.
 
 
Bij de goedkopere pakken uit het rek in de winkel vindt u deze functie heel vaak. Schrijver en schilder Jean Cocteau ging nog een stap verder: volgens zijn motto: "De mate van de brutaliteit  is om te weten in hoeverre men te ver kan gaan,", om vervolgens met volledige losgeknoopte opgerolde mouwen te gaan staan en maakte dit toen tot zijn handelsmerk.

Ook de industrieel Gianni Agnelli, die ontelbare mode-boeken heeft geschreven als vertegenwoordiger  van de moderne stijl en het moderne gevoel, had een houding welke  brak met de regels. 
 
Hij droeg trots zijn horloge aan de buitenkant van het shirt. Een beetje excentriek, maar het past bij een man die erg hield van zijn ruige wolle stropdassen, zo erg zelfs dat hij soms zijn pak over zijn Kaschmirpullover  heen droeg.
 
Het mooiste voorbeeld van het spelen met de regels was, uiteraard, de Prins van Wales, later de hertog van Windsor Edward VIII, zelfs gedurende de volle tien maanden dat hij op de Engelse troon zat.
Van jongs af aan, altijd gebukt gaand onder strenge kledingsregels, raakte hij net de grenzen aan van goede smaak maar ging nooit verder dan dat.
Niet in het minst vanwege dat feit beschouwen mode-adviseurs en mode journalisten hem als een held.
Jeans, suède schoenen,  een geruite korte broek, wat hij ook aandeed werd een trend - maar alleen omdat hij het gevoel en lef had om voor stijl uit te komen door zijn opstandig gedrag zonder het verder in het belachelijke te trekken.
Ook Fred Astaire was voor toendertijd heel erg apart met zijn bijna absurd hoge taille-broeken en slordig in de zak gestoken zakdoeken.

En toch maakt u geen goede beurt als u deze grootheden na-aapt door je mouwen op te stropen en zich te hijsen in een geruite jas.
Wil je stijl hebben, moet je origineel zijn, niets na-apen.
Het grote geheim is je eigen ik te laten gelden door jezelf te zijn en laat uw trots achter u.
 
Waarom het niet gewoon een keer proberen met een subtiel pochet, dat de kleur duidelijk  laat zien, maar niet zozeer het model das? Of iets met een fijn gestreepte stropdas op een gestreept shirt? Een paar discrete manchetknopen in de kleur van hun bijbehorende pochetten?

Wil je de blog lezen ......