op 16.03.2012 18:48 , Klicks: 2657

Stropdas en shirt

Dress codes zijn niet meer wat ze ooit zijn geweest. Waar vroeger het donkergrijs pak de maat sloeg wordt het kleurenpallet steeds breder, van donkerblauw tot zwart-groen. Is de zakenwereld is antraciet grijs nog een perfecte keus, heden ten dage is de drager steeds vrijer in het kiezen van een shirt met stropdas vergeleken met tientallen jaren terug.

Wanneer u een pochette toevoegt, die inderdaad weer terug in de mode is, dan zijn de keuzes eindeloos. Maar dit brengt altijd een risico met zich mee. Want felgekleurde accessoires met elkaar combineren doet beroep op uw Gevoel voor stijl. Weliswaar kan men tegenwoordig gemakkelijk de kleur van de stropdas uitkiezen, behalve als je in een conservatieve bedrijstak werkzaam bent.

Niet elke willekeurige stropdas past bij elk shirt. Bovendien kunnen sommige kleurencombinaties totaal verschillende effecten hebben. Natuurlijk behoort het witte hemd nog altijd tot de absolute klassiekers. Er bestaat eigenlijk geen enkele stropas die er niet bij past.

Een klassieke rode en blauwe regiments-stropdas, een wit hemd en een witte linnen pochette in een klassiek vierkant geruit patroon is een zeer subtiele manier van behoudenheid, resulterend in een onovertrefbaar sterke uitwerking!

Ook al geeft men je raad om eerst met het pak te beginnen om dan vervolgens via het shirt naar de stropdas door te worstelen dan toch is het zinvoller om meteen na het aantrekken van het pak speciaal te letten op de stropdas. Want zo let je beter op welke kleur shirt beter bijpassend is.

Wijnrode stropdassen zijn bij conservatieve pakken erg populair. Op een wit hemd staat bordeauxrood erg goed maar past ook bij een lichtblauw of licht roze hemd. Wie wat zeker van hun zaak wil zijn kan eens verschillende kleurpatronen uitproberen. Wat te denken van licht fel blauwe ruiten fijne roze strepen.

Ook in Amerika erg geliefd zijn variaties met een blauw shirt met een witte kraag wat hier opvalt maar hier in Europa weinig aanhangers telt. Fel groene stropdassen zijn niet lelijk alleen niet zo geschikt voor op het werk. Eigenlijk zou de stropdas donkerder moeten zijn dan het hemd. Dan kom je toch uit bij een wit hemd.

Een fel blauw shirt kan ook maar dan moet de kleurtemperatuur wel goed zijn. Hetzelfde voor roomkleur. De oplossing is een plaid van groen of paars die de felle kleur van het hemd niet veranderen. Is het groen van de stropdas wat donkerder dan mogen de plaids best wat sterker van kleur zijn.  Echter, donkergroene dassen doen een beetje rustiek aan.

Bij Blauwe stropdassen komt het aan op de helderheid. Een lichtblauw hemd is moeilijk met een andere kleur te combineren behalve dan met wit of met een nog blauwer hemd. Een sterk wapen is stropdas. Hij past zich aan iets anders dan zwart.

Oranje is een kleur die men niet snel associeert met een zakelijke stropdas. Het verschil van een stropdas met een oogverblindende kleur of koperkleur is groot. Daarbij past het best een lichtblauw hemd want oranje en blauw zijn zogeheten Complementaire kleuren.

Geruit of gestreept met blauw op een oranje stropdas is een goede keus. Er is een kleur die kun je maar beter nooit loslaten en dat is: zwart Enerzijds past elke stropdas daabij maar anderzijds lijkt het meer op een feestartikel dan iets van op kantoor.

Hier gaat het verder met de modeblog
Stropdassen en zakdoeken voor het Europees Voetbal 2012
De stropdas bij het eten