op 03.01.2013 13:18 , Klicks: 4942

Het feest van de herenmode

Kerstmis. Het feest van de liefde. Het feest van cadeaus en lekker eten. Het feest van bezinning. En dus tijd om weer wat tot rust te komen. Tijd om met je dierbaren onder de kunstboom te zitten, je vol te proppen met lauwwarme kalkoen met aardappelpuree uit de magnetron en net te doen alsof je dol op elkaar bent, terwijl je elkaar in werkelijkheid het liefst met de veel te dure kerstcadeaus te lijf zou willen gaan en de iPod vandaag al voor de zevenenveertigste keer 'White Christmas' jengelt.

Dat was vroeger anders, toch? Toen de hele familie nog in opperbeste stemming samen aan de feestelijk gedekte tafel zat en het de vraag was wat er het meest fonkelde, de kaarsen of de liefdevol gepoetste kristallen glazen. Toen vader zich in zijn beste, fris gestreken, witte overhemd stak, het mooie met de gesteven manchetten, en daarbij urenlang met zijn das in de weer was totdat deze absoluut perfect zat.

De afgelopen decennia is er weliswaar het een en ander veranderd, maar één ding is gebleven: het verlangen naar speciale, bijzondere momenten. Waarom zouden we het feest der feesten niet weer wat van zijn oude glans teruggeven? Een lekker, zelfgemaakt diner. Het zondagse servies. En ja, inderdaad, ook wat elegantere kleding, bijvoorbeeld van Gaastra, het van oorsprong Nederlandse zeilmerk. Niet omdat men het van ons verwacht, of zelfs omdat de traditie zondagse kleding van ons verlangt. Maar om de gelegenheid meer cachet te geven. Je ziet er niet alleen anders uit, je voelt je ook anders en komt los van het leven van alledag.

De stropdas heeft zijn langste tijd nog lang niet gehad, als het erom gaat er wat feestelijker uit te zien. En wij mannen hoeven ons daarvoor ook heus niet altijd in een donker pak te steken, dat velen van ons vooral associëren met frustrerend kantoorwerk. Ook qua dessins is er meer dan serieuze business-strepen. Oké, een stropdas met een afbeelding van de Kerstman of vrolijke rendieren kun je als grap vermoedelijk nog wel dragen naar het kerstfeest van de zaak waarbij de drank rijkelijk vloeit. Maar echt feestelijk en verzorgd staat zoiets niet. Dan sorteer je met een paar subtiele paisleys of hele kleine stipjes toch meteen een heel ander effect.

Overigens: ook kinderen vinden het leuk om er feestelijk uit te zien. Wel eens gedacht aan een kinderstropdas? Maar dan alsjeblieft niet met een of ander stripfiguur of schattige teddybeertjes. Een kind dat op feestdagen een das wil dragen, wil er namelijk niet schattig uitzien.
Het wil even bij de volwassenen horen.Wanneer stijl pronken wordt
De perfecte schoen zorg
Kleding en succes - een onderschatte samenhang