op 14.02.2013 23:35 , Klicks: 2319

Kleding en succes - een onderschatte samenhang

We leven in het tijdperk van de elektronische communicatie. Op het kantoor zonder fysiek klantencontact worden wij om de oren geslagen met e-mails en telefoontjes, voor een deel vinden vergaderingen alleen nog maar plaats met behulp van conference call. Waarom zo zou je dan nog de oude strenge dresscode moeten handhaven met een donker grijs pak, een wit overhemd met gestreepte stropdas? Per slot van rekening kan men in vele bedrijfstakken vandaag de dag net zo goed in zijn pyjama achter zijn bureau zitten, ware het niet dat het buiten zo verdomde koud is. Zou best zo kunnen zijn. Maar dat is dus niet de bedoeling. Want je outfit heeft niet alleen invloed hoe men wordt gezien door anderen. Het verandert ook je eigen houding. Grootschalige onderzoeken in de telemarketing business hebben aangetoond: Droeg men in een call center een stropdas, beschouwde de klant hem aan de telefoon als een beleefde, beschaafde, professionele callcenter agent. Hoewel men hem niet kon zien. Want wie beseft dat hij er professioneel uitziet zal zich ook professioneler gaan gedragen.

Degenen die al weten dat in de volgende vergadering moeizame onderhandelingen gaan komen die zouden er goed aan doen om zich wat tijd te gunnen om aandacht te besteden aan hun outfit. In de financiële sector en bij verzekeringsmaatschappijen geldt vaak de eigen dresscode. Het donkergrijze pak zal het toch moeten worden, een gestreepte stropdas, een wit overhemd of zelfs eentje in het licht blauw. Dit is ook logisch, omdat een klant van een financieel adviseur of verzekeraar in de eerste plaats betrouwbaarheid en zekerheid verwacht. Dat wordt uitgestraalt door een klassiek uitziend outfit. En, hoewel je bij een stropdas wat meer risco kunt lopen moet je ook daar binnen de perken blijven. Een bankemployee kostte het zijn baan vanwege een stropdas met het opschrift “allemaal boeven” uitgesproken door een stripfiguur met het bekende wolkje wat dus toch bepaald niet de juiste keus was bij de onderhandelingen met grote investeerders.

Maar zelfs degenen die in een minder formele omgeving hun kost moeten verdienen zouden eigenlijk niet in een zijden trainingspak aan een bureau moeten zitten (eigenlijk, je moet nergens gaan zitten in een zijden trainingspak... Help! Mode politie!). Want ook hier geldt: met wat extras merkt men via een omweg toch de eigen houding op aan de telefoon of in de e-mail. De collega's meer dan ooit. De dress code van het vrijetijdspak is niet zo duidelijk als die van het klassieke pak. Maar ze bestaan ​​natuurlijk. In sommige sectoren zijn er echte business vrijetijds uniformen ontstaan. Wat? Gelooft u dat niet? Dan let maar eens op hoeveel mannen u tegemoet komen uit een bekend kantoorgebouw met een fel gekleurd openhangend zakenhemd, een spijkerbroek met bijpassend jasje. Gedurende een bepaalde tijd was dat ook het geval bij universiteit professoren met hun tweed jasjes en coltruien. Men hoeft zich natuurlijk niet slaafs aan zulke onofficiële kledingvoorschriften te houden. Maar ze bieden wel een houvast welke richting het bedrijf qua kleding inslaat.

Het mooie aan de wat lossere kantoorkleding is de flexibiliteit. Dat biedt de mogelijkheid om je outfit elke keer een beetje te upgraden zonder dat iemand het meteen opmerkt. U bent steeds in jeans en T-shirt naar kantoor gegaan? Probeer het eens met een poloshirt. Geen groot verschil en niemand zal zich afvragen wat er mis is met jou. Ook niet wanneer u na een paar weken in plaats van een poloshirt verschijnt met een openhangend zakenshirt. En uw sweater heeft plaats gemaakt voor een los vest? Wat geeft het ook eigenlijk?

Maar vergeleken met de jeans en het T-shirt bent u nu wel drie niveaus gestegen. Geen collega zal hierover een domme opmerking maken, want als een plotse verandering vreemd zou zijn overgekomen betreft het nu simpelweg je eigen stijl. Er is een goede reden voor deze investering. Carrière sites geven vaak het advies je niet te kleden voor de huidige positie maar voor die positie die je graag wilt bekleden. Dit is zowel goed voor je eigen motivatie als ook dat je baas je al beschouwt als een besluitvormer en er al uitziet als een. Slechts een ding wat je moet vermijden. Als je je baas confronteert met een zwart pak, een fel rode stropdas en ´n verfrissend wit pochet, nog liever met daarbij echte gouden manchetknopen, dan zal hij slechts aan twee dingen denken. Of U bent plotseling gek geworden, of U wilt zijn baan inpikken.


Het feest van de herenmode
Pochettes
de stropdas-sjaal